1960- och 1970-talet lades jordbruken ner i snabb takt, skolan försvann från byn och även Konsumaffären lades ner. Timmerlass med häst, en vanlig syn i våra skogar. Tjälbäcksdammen

i Tannsjöns utlopp 1952. Ät lunch eller middag på en lokal gård och njut av en strutspaj eller stek. Pappa Jonas kör fram ved till Mariebergs kolugnar 1944, mannen i förgrunden en av kolarna namnet obekant. Den blev mat till rävar, korpar och andra djur som samlades där hela vintern. Föräldrarna var Jonas Oskar Jonsson född 1883 i Grundsjö och Jenny Kristina Edman född 1906 i Svanabyn på andra sidan Lapplandsgrän- sen. Tunnbrödsbakningen var även den till stor del förlagd till den varmare årstiden på grund av att bagarstugan var helt oisolerad, vid sista höstbaket skulle brödmängden tas till så att den om möjligt räckte tills vinterns kyla gett med sig. Vi tillverkade och reparerade möbler samt div plock som folk kom till skolan med för att få åtgärdat på olika sätt. Slåttertiden blev jäktig, först började vi med den så kallade skräpslottern, varje liten markfläck där det växte lite gräs skulle slås, även in bland buskar och runt alla stenar. Allt eftersom vi växte på oss fick vi följa pappa ut på fisketurer till tjärnar och sjöar eller till Sta- versån där vi fiskade Bäckforell. Som djupast mäter den 1,8 meter. Denna väg plogades vintertid av byborna längs sträckan efter en viss turordning och upp- delad i olika sträckor för varje. Under mina tidiga barnaår an- vändes endast det stora köket, där alla även hade sina sovplatser. Efter avslutad 6-årig skola blev det vedhugg- ning på egen hand de tider som inte gårdens sysslor tog min tid i anspråk. Förord, pappa, pappa berätta om när björnen kom till byn, berätta om när du arbetade i skogen, berätta om när ni dämde upp bäcken för att kunna bada. Hemfärden blev även den efter att mörkret gjorde att man inte kunde arbeta längre. Ni kan även följa med på en lite annorlunda traktortur upp till toppen av berget. Förr i tiden när denna ingång/ kanal in till lagunen fortfarande var ett omärkt territorium så ansågs det som förräderi att åka in och ut ur lagunen. Men nu tillbaka till sommaren, när höet tor- kat ute på åkrarna skulle det köras in i ladorna, till detta användes en släpa med flak och en bak- gavel, denna kedjades fast på en stötting. En garanti för en otrolig erfarenhet. Varje vin har fått bli en medlem av en familj. Gäller ej högsäsongen 11/12- 5/1.

Så även fotopapper och kemi, den köpte jag för 60 kronor av urmakaren Lind upplevelse köra bil i Hoting som även sålde diverse fotoprylar. Min klass bestod av tre flickor och tre pojkar. Flickorna har begravt en råtta, golvets ojämnheter skulle justeras, hela övervåningen var lärarbostad och källa ren innehöll förutom pannrum.

Motorerna vrålar öronbedövande och snön sprutar i luften när bilarna passerar kurvan där vi står.Ett vrål som snabbt försvinner bort när de susar förbi, på väg längs isbanan.

KarlOtto Ryde björk och patrik voight Irene Johansson. Vandra upp till brandtornet uppe på Norrtjärns klippen. Sköljningen fick göras genom att byta vatten ett flertal gånger i det kärl som användes. Resan dit tog hela dagen och vägen gick över skogarna genom några mindre byar Åke, de sista åren tillbringade hon på Rossögården och dog där vid fyllda 93 års ålder.

Vi samlade ihop korna som villigt började gå över myrmarken mot Björnberget, det fanns alltid kostigar längs med fast mark som de använde.Brödet bakades av korn och en del råg och vid storbak anlitades hjälp av någon äldre kvinna i byn, bland annat Petters Lisa som även ställde upp vid barnafödslar.