mitten av 1800-talet fick flickor normalt sin första mens vid 17 års ålder. Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent. Emma Forsberg, 19, var bara tio år när hon fick

mens. Hos pojkar märks puberteten först genom att testiklarna ökar i storlek, samtidigt som könsbehåringen ökar. Det är en väldigt specifik behandling. Tidig pubertetsutveckling är också kopplat till psykisk ohälsa som ångest, depression och ätstörningar eftersom det är en emotionell och psykisk påfrestning lika mycket som fysisk att hamna i puberteten i tidig ålder speciellt när ens klasskamrater inte har gjort det. Ökat intag av protein från djur. De får mens redan när de är sju eller åtta, även om det är extremt sällsynt. Behåring och andra hudförändringar som har med pubertetsutvecklingen att göra kan ibland komma betydligt tidigare än övriga pubertetstecken. Hos dessa flickor har puberteten startat redan när de var sju eller åtta. "En kille avslöjade mig inför hela klassen". De kanske blir mobbade i skolan, sexuellt antastade och kan ha svårt med den personliga hygienen. För många av dem är det en pina. Men i dag kan man stoppa mensen med en spruta. Då brukar de själva vilja sluta.

Läs gärna mer om puberteten, efteråt kommer puberteten i sj gbg sthlm gång som vanligt. Att få mens när man är åtta. Pubertetsutvecklingen sker genom olika hormonella förändringar. Ja, faktorer som påverkar hormon och nervsystem hos unga flickor kan orsaka tidig pubertet.


Några flickor är därför bara fem eller sex år när de kommer i puberteten. Om flickan far illa av tjejer sin tidiga pubertet så överväger vi behandling. Fick mens när hon var tio. Hos de barn där det förekommer förändringar i hormonbildande organ. Behandling sker genom medicinering med hormoner som dämpar könshormonernas aktivitet. Enbart förekomst av viss behåring är alltså inte tillräckligt skäl för att misstänka för tidig könsmognad. Högre konsumtion av mjölk och läsk har blivit kopplat till tidig mens.