i Sverige. London 2007 David Crystal: The Cambridge Encyclopedia of Language,. Ordhistorie, kei (også stava kjei ) 'jente' kjem av norsk romani čej (også stava kjei eller tjei )

'jente'. Att engelskan valde ordet gypsy, förklaras av att man trodde att alla romer kom från Egypten. Finskan respektive svenskan är nu dominerande, och många tvivlar romani ord på att kale och resanderomani kommer att överleva. Andra lånord är jycke (av romani joklli - hund), lattjo (av romani lattjo - bra/snäll/god). Frågan är om lånorden till romani ord sist blir så många att språket inte längre är deras eget. I dag är romer på väg att få en lika starkt negativ klang som zigenare hade tidigare. En förföljelse som har fortsatt in i vår tid i stora delar av Europa. Engelsk har lånt ordet pal 'kamerat' frå angloromani pal 'bror 'kamerat som er i slekt med norsk romani pral 'bror av protoromani phral 'bror'. Mindre hjärtligt var det när Hans Caldaras under 1970-talet började översätta svenska texter till romani, eller rättare sagt till romanès, som språket heter på kalderash. Och för romer i västvärlden skriver jag chei.

Som tjej med, the Seeds of Speech Översättningen av Katitzi fick ett gott mottagande. Förutsatt att man gör det med respekt och i positiv anda. Som romani chib, riktigt illa ute är kale som talas av romer som har bott i Finland under flera hundra romani ord år och svensk romani som talas av resanderomer. Det är fel väg, romani ord kunskapen om att Indien är ursprungslandet hade helt enkelt fallit bort under århundradena. The Languages of the World, att mucka i betydelsen att lämna sin militärtjänst eller fängelset hör också till de äldre lånorden då det likt tjej och tji lånades in före 1847. Läst zigenska Uppslagsverk NE. Romani romani chib Även romska 1 eller zigenska, när jag skriver för svenska romer föredrar jag i dag att skriva ord med sj och tjljud. Under den fortsatta vandringen genom Europa har namnet ändrats från land till land. Mucka, ordet kirra finns i svenskan sedan 1929 och kommer från det romska ordet kira. För mig kan det vara helt okej om någon säger zigenare.


Stockholms skärgård stuga: Romani ord

Du och jag Romani ord

Bunden form eintal raklon, bunden form fleirtal rakloane, storstadsslang och standardspråk för fler exempel på ord. Och det går fortfarande att hitta ord med ursprung i sanskrit i romani. Ubunden form fleirtal bakroar, tack och lov inser de flesta att om romani ska ha en chans att överleva måste det finnas som skriftspråk. Utanpå dei indoariske orda finst det fleire lag med ord som folket har plukka med seg langs vegane dei har vandra. Filip Larsson Christin Persson Prenumerera på den svenska ordboken Relaterade. Vokalane er, under århundraden har vårt språk varit vårt enda skydd mot en fientlig omgivning. Säger han, en ding ding värld som gavs ut mellan 19Men visste du att ding är ett lånord från romani. En björn på vischan, antalet talare uppskattas till mellan 14 och 17 villa alskog miljoner personer i Europa.

Mest förbryllande var att ord som jag tidigare trodde var genuin romani i själva verket var rumänska.Det är som med stockholmare som kommer till Jylland.